Karamelliserade Calvadosäpplen med vaniljglass

30 m + 3 h
4
Karamelliserade Calvadosäpplen med vaniljglass
Foto: TV4

Calvadosflamberade äpplen med hemmagjord glass och karamellsås imponerar garanterat på gästerna.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 december 2015
Visa mer
30 m + 3 h
4

Du behöver

  • 4 dl standardmjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 130 g pudersocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 gelatinblad
  • 4 äpplen av syrlig karaktär
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl Calvados

Gör så här

  1. Börja med glassen i god tid.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt.
  3. Värm mjölken och mixa samtidigt ägg och socker vitt och pösigt. Mixa ner mjölken i ägget och lägg tillbaks på spisen och lägg i den urskrapade vaniljstången, frön och allt.
  4. Värm under omrörning till 82 grader. Tag sedan ur vaniljstången och vispa ner gelatinbladen. Lägg på kylning.
  5. Vispa grädden pösig och vänd ner den avkylda glassblandningen. Kör i glassmaskin och frys sedan ner.
  6. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Vänd dem i lite kanel.
  7. Smält sockret i varm panna och lägg i äpplena och rör om. Verkar sockret bränna så slå i lite av vattnet vart efter.
  8. När äpplena är mjuka ska allt vatten i och koka upp. Sedan slår du Calvados och tänder på! (Tag bort pannan från fläkten först!) Släck efter några sekunder.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept