Karamelliserade äpplen i brännvinssås

Karamelliserade äpplen i brännvinssås
Foto: TV4

Till den här desserten ska du ha fasta syrliga äpplen så att du får kontrast till den söta karamellen. Brännvinet får äpplena att blomma. Tillsammans med äppelsaften och smöret, som ska vara osaltat, blir det den underbaraste sås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 fasta syrliga äpplen, helst Gravensteiner
  • smör till formen
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk osaltat smör
  • 8 cl renat brännvin

Till servering:

  • 0,5 liter vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta värme på grillen. Smörj en ugnssäker form. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
  2. Lägg klyftorna i formen och strö över sockret. Ställ formen högt i ugnen 2-3 minuter så att sockret karamelliserar och ytan blir gyllenbrun utan att brännas.
  3. Ta ut formen och häll försiktigt av den varma äppelsaften i en liten kastrull. Slå på brännvinet och vispa i smöret. Såsen får absolut inte koka. Servera äpplena genast medan de är varma med glass och den underbara såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept