Karamellglass med lingon och rostad kryddig sockerkaka

1 dygn
4 - 6
Från Nyhetsmorgon

Lyxig och elegant efterrätt med karamellglass, variation på lingon och hembakad, rostad sockerkaka.

28 augusti 2015
Visa mer
1 dygn
4 - 6

Du behöver

Karamellglass

  • 100 g socker
  • 500 g mjölk
  • 500 g grädde
  • 125 g glykos
  • 170 g äggula
  • 50 g socker

Rårörda lingon

  • 100 g lingon (frysta)
  • 1 dl socker

Lingoncoulis

  • 100 g lingon (frysta)
  • 0,5 dl vatten
  • 50 g syltsocker

Kryddig sockerkaka

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma

Rostning

  • 1 äggula
  • 2 msk råsocker
  • smör

Garnering

  • tagetesblad

Gör så här

  1. Glass
    Karamellisera 100 g sockret. Värm samtidigt upp grädde, mjölk och glykos. Häll den varma vätskan över sockret. Koka upp.
  2. Vispa äggula och 50 g socker, häll på vätskan och sjud upp till 82 grader, rör hela tiden. Häll direkt upp glassmeten i en skål och kyl ner, låt stå ett dygn. Sila genom en finmaskig sil och kör i glassmaskin.
  3. Rårörda lingon
    Rårör lingonen med sockret och låt stå i rumstemperatur ett par timmar.
  4. Lingoncoulis
    Koka lingon, vatten och syltsocker i ca 5 minuter. Passera genom en finmaskig sil och låt svalna.
  5. Kryddig sockerkaka
    Smörj och bröa en avlång form.
  6. Smält smöret och låt det svalna lite.
  7. Vispa socker och ägg fluffigt.
  8. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten, tillsätt smör och mjölk. Rör om tills smeten är jämn och slät, häll den i formen.
  9. Grädda kakan ca 45 minuter i 175 grader. Låt svalna.
  10. Rostad sockerkaka
    Skär kakan i tärningar, ca 2x2 cm och pensla med äggula och strössla på sockret. Stek tärningarna i smör tills de fått fin färg.
  11. Servering
    Lägg upp glass, rostad sockerkaka, två variationer på lingon och dekorera med tagetesblad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept