Kantarellsoppa med sherry, salladslök och timjan

30 m
4
Kantarellsoppa med sherry, salladslök och timjan
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 850 g kantareller
  • 50 g smör
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 0,5 dl halvtorr sherry
  • 8-10 dl kycklingsbuljong
  • salt och vitpeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • några kvistar färsk timjan (av den kraftiga, aromatiska sorten)
  • 4 stjälkar salladslök, ansade och tunt strimlade

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna, och tag undan de spädaste och finaste 100 g till dekoration.
  2. Hetta upp en kastrull eller emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt svampen i grytan, och låt vattnet i största möjliga mån koka bort ur svampen.
  3. Lägg i 30 g av smöret när svampen blivit mjuk och vattnet nästan helt är borta. Tillsätt löken, och fräs blandningen i någon minut på medelvärme.
  4. Häll på sherry, och låt koka in. Slå på 8 dl kycklingbuljong, och låt soppan koka tills svampen är helt mjuk. Häll i grädden.
  5. Mixa soppan, späd med mer buljong till önskad konsistens, och smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Inför serveringen smörsteks den resterande mängden svamp tillsammans med timjan och 20 g smör. Strimlad salladslök tillsätts mot slutet så att den mjuknar utan att få färg. Salta och peppra efter smak.
  7. Fördela svampblandningen i botten av soppskålar, slå över soppa och servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept