Kantarellpaj

Kantarellpaj
Foto: TV4

Pajer kan man fylla med nästan vad som helst. I svamptider plockar vi rejält med små fina kantareller och gör en trevlig paj. Naturligtvis går det också bra med annan svamp, karljohan till exempel. Bjud pajen med sallad som lunch eller kanske som förrätt.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 125 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 300 g små fina kantareller
  • 1 liten knippa gräslök
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl kaffegrädde
  • 100 g riven emmentalerost
  • 5 ägg
  • smör
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smula mjöl och margarin med fingertopparna till en grynig massa. Häll på vatten och krama ihop till en deg. Knåda inte! Kavla ut pajdegen och klä pajformen. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  2. Finhacka gräslöken, riv osten, rensa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen i smör, sänk värmen en aning och låt den sedan småputtra i 7–8 minuter, rör om emellanåt. Bred ut svampen, gräslöken och osten i pajskalet.
  3. Blanda samman grädde och mjölk och ljumma det försiktigt. Vispa äggen lätt i en bunke. Häll sedan gräddmjölken över äggen, krydda med salt och peppar. Häll mjölkblandningen i pajskalet och ställ in pajen i ugnen. Grädda 30–35 minuter eller tills äggblandningen ”stannat”.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept