Kaneldoftande köttgryta

6 - 8
Kaneldoftande köttgryta
Foto: Johanna Kassel
6 - 8

Du behöver

  • 1 kg högrev eller grytbitar av lamm
  • salt
 och svartpeppar från kvarn
  • 10 schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • rejält med smör, att steka i
  • 0,5 tsk kardemummafrön (eller 1 tsk mald kardemumma)
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • 1 kanelstång
  • 1,5 msk röd currypasta (finns oftast på den exotiska hyllan)
  • 5 dl rött vin
  • 1 msk honung
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 palsternackor
  • 2 röda paprikor
  • 12 champinjoner
  • några nävar trattkantareller (om de är i säsong)

Till servering

  • färsk bladpersilja
  • turkisk yoghurt
  • platta bröd, hembakta eller från den mexikanska hyllan i livsmedelsaffären

Gör så här

  1. Skär köttet i grytstora bitar. Salta, peppra och låt köttet vila på en tallrik och dra åt sig kryddorna tills det är rumstempererat.
  2. Skala och hacka de största två schalottenlökarna och två av vitlöksklyftorna. Smält rejält med smör i en gryta och låt den hackade löken och efterhand också den hackade vitlöken, alla torra kryddor och currypastan stekas på medelvärme under ständig omrörning.
  3. Tillsätt rött vin, honung och crème fraiche till grytan, låt koka upp och reduceras en aning.
  4. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olivolja hastigt runt om, men inte så att det blir genomstekt. Obs! Det får inte bli trängsel i pannan, så stek i omgångar och lägg över färdigstekt kött i grytan. »Skölj« till sist ur stekpannan med lite vatten som hälls i grytan, så att all smak kommer med.
 Låt grytan sjuda under lock i 2 timmar. Rör om då och då.

  5. Skala de resterande schalottenlökarna och vitlöksklyftorna. Skala palsternackan och skär den i slantar. Dela paprikan och skär den i bitar. Dela champinjonerna.

  6. Stek grönsakerna i smör och lite salt och peppar och lägg det färdigstekta i grytan vartefter (diska inte pannan emellan). Stek först lök och vitlök, sedan palsternacka, paprika och champinjoner. Känns grytan tunn sjuder man utan lock, känns den bra sjuder man med lock, är det för lite vätska tillsätter man lite vatten.
  7. Stek trattkantarellerna (om du har några) i smör, lite vitlök, salt och peppar.

  8. Skölj ur pannan med en aning vatten och häll det i grytan så att all smak kommer med. Smaka av och känn efter om det behövs mer sälta (salt), sötma (honung), styrka (cayennepeppar) eller syra (vin). Servera grytan varm, med en rejäl klick yoghurt och gärna ett platt bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept