Vanilj- och sockerkringlor

Vanilj- och sockerkringlor
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Vanilj- och sockerkringlor

12 ingredienser

Ta fram fina porslinet och bjud på de här lyxbullarna! Recept från boken Kanelbullar och annat nybakat.

Receptet ger ca 16 bullar.

Läs mer om Kanelbullar och annat nybakat

Ingredienser

  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 äggulor
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,75 tsk hjorthornssalt
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning

  • 5 msk vaniljsocker
  • 100 g smör, rumsvarmt

Garnering

  • smör, smält
  • strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
  3. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
  4. Rör ner smör, socker och resten av mjölet.
  5. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  6. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
  7. Arbeta degen på mjölat bakbord.
  8. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40 x 40 cm stor kaka.
  9. Blanda vaniljsocker och smör.
  10. Bred på hälften av fyllningen över vardera kakan.
  11. Vik över halva kakan och skär varje kaka i 8 remsor.
  12. Vrid remsorna och forma till kringlor.
  13. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt.
  14. Gör likadant med resten av degen.
  15. Jäs kringlorna i 30 minuter.
  16. Grädda dem i 225 grader i 8–10 minuter.
  17. Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker.
  18. Om du ska frysa bullarna garnerar du dem i samband med serveringen.