Dinkeläppelbullar

Dinkeläppelbullar
Foto: Åsa Dahlgren

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g margarin eller smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6,5 dl dinkelmjöl eller vetemjöl, siktat, ca

Fyllning

  • 3 st äpplen
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk vaniljsocker eller kanel
  • 1 st ägg till pensling

Toppa med

  • pärlsocker
  • mandel, hackad

Gör så här

  1. Deg
    Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt mjölken.
  3. Värm så att det är fingervarmt.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen.
  5. Rör med en trägaffel så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
  7. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  8. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  9. Fyllning
    Gör under tiden fyllningen.
  10. Skala äpplena och dela dem i små bitar.
  11. Lägg äppelbitar, socker, vatten och vaniljsocker eller kanel i en kastrull.
  12. Låt äpplena koka i 10–15 minuter. Äpplena ska vara mjuka.
  13. Bullar
    Arbeta degen på bakbordet.
  14. Kavla ut degen till en stor platta, ca 40 x 40 cm.
  15. Dela degen i 20 lika stora kvadrater.
  16. Lägg en klick fyllning på varje degruta.
  17. Vik och nyp ihop kanterna så att bullarna håller ihop.
  18. Lägg bullarna med skarven neråt på ett bakplåtspapper på en plåt, gärna i en muffinsplåt så att de jäser på höjden.
  19. Låt bullarna jäsa i 20–30 minuter.
  20. Sätt ugnen på 225 garder.
  21. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel.
  22. Grädda bullarna i 8–10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept