Kanarisk potatis med mojo

Kanarisk potatis med mojo
Foto: TV4

Detta är en specialitet från Kanarieöarna där den kallas papas arrugadas. Det traditionella tillbehöret är en mojo – en sås som kan göras med potatis eller vitt bröd som grund. Allra godast är att göra en Mojo Colorado, dvs en chilihet och paprikasmakande sås. Servera som förrätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg små oskalade potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 msk salt

Mojo:

  • 2 mellantora kokta potatisar
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano (2 msk hackad, färsk)
  • 2 tsk vit vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl hett vatten

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skölj potatisarna men skala dem inte. Lägg den i ugnens långpanna. Ringla över olja. Rulla potatisarna i oljan och strö över saltet. Sätt potatisarna i ugnen och låt dem steka tills de är mjuka och skrynkliga, 25–30 minuter.
  2. Mojo: Skala den kokta kalla potatisen och vitlöksklyftorna. Dela chilifrukten i halvor, skär bort mellanväggar och frön. Spar fröna och tillsätt senare om du vill ha en hetare sås. Kör kokt potatis, vitlök, chili, salt, paprikapulver, spiskummin, oregano, vinäger och olja till puré i matberedare. Droppa i det heta vattnet under mixning.
  3. Dela de ugnsbakade potatisarna, borsta bort överflödigt salt och servera med den heta, röda såsen och grönsaker, exempelvis kokta sockerärter. Bröd är också gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept