Kalvvelouté

Kalvvelouté
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvvelouté

6 ingredienser

Velouté, ljus grundsås, en av de fyra franska grundsåserna. tillreds på samma sätt som vit grundsås (béchamel), fast med ljus buljong i stället för mjölk. Ljus buljong kan vara av kalv-, lamm-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong. Ordet kommer från velur/velvet och betyder sammet. Såsen ska alltså vara sammetslen. Velouté är en ljus grundsås gjord ursprungligen på köttben som inte varit brynta, därför den ljusa färgen. Såsen kan redas av med grädde och ägg.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl ljus buljong
  • ev äggulor och grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. 2.
  3. Rör ned mjölet och fräs någon minut.
  4. 3.
  5. Tillsätt buljongen under kraftig vispning. Vispa såsen slät.
  6. 4.
  7. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med äggula och grädde om så önskas.