Kalvsylta med morotsblommor, Ernsts recept

Kalvsylta med morotsblommor, Ernsts recept
Foto: Christopher Thaung
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kalvsylta med morotsblommor, Ernsts recept

8 ingredienser

Kalvsyltan är en riktig klassiker på julbordet. Ernst serveras sin i små formar och dekorerar med en morotsblomma.

Ingredienser

  • 1 kg kalvkött, med ben
  • vatten, så det täcker
  • salt
  • 1 gul lök
  • 2 morötter, varav 1 till garnering
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

Servering

  • rödbeta

Gör så här

  1. Spola av köttet med kallt vatten. Lägg köttet en kastrull och mät upp vatten, se till att det precis täcker köttet. Smaka upp vattnet med 1 msk salt per liter vatten.
  2. Koka upp det saltade vattnet (men utan köttet) och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.
  3. Skär lök och 1 morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1,5-2 timmar eller tills köttet är mört, köttet ska lossna lätt från benet. Ta upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss köttet från benen.
  4. Spara brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen och koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av buljongen i en finmaskig sil, smaka ev av med mer salt.
  5. Skär kalvköttet i riktigt små bitar. Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare. Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och mät upp samma mängd buljong.
  6. Skala och skär ut skåror i moroten med ett ciseleringsjärn så att det bildas små blommor när moroten slantas. Skär moroten i slantar.
  7. Om syltan presenteras i småformar, placera en morotsslant i varje form. Lägg köttet i vattensköljda formar eller stabila vattentåliga muffinsformar och toppa med buljongen. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.
  8. Stjälp upp serveringsfat så att morotsblomman hamnar på toppen. Servera med rödbetor.