Kalvstek med gräddsås och gurka

Kalvstek med gräddsås och gurka
Foto: TV4

En klassisk söndagmiddag som man kan längta efter.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,2 kg kalvstek, benfri
  • 1 krm paprikapulver
  • salt och peppar

Sås:

  • 1 st ljus köttbuljong, från tärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 1 krm timjan
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in steken väl runtom med salt, peppar och paprikapulver. Lägg den i en ugnsform. Stick in en köttermometer i stekens tjockaste del så att spetsen kommer i mitten. Stek i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4–1 1/2 timma. Vid 70° är köttet lätt rosa i mitten, vid 75° genomstekt.
  2. Vispa ur formen med buljongen och sila ner i en kastrull. Skaka samman vispgrädde och vetemjöl i en redningsbägare och häll i det under omrörning. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar, timjan och vinbärsgelé.
  3. Låt steken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Servera med sås, kokt potatis, vinbärsgelé och inlagd gurka.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept