Kalvstek med gräddsås

Kalvstek med gräddsås
Foto: TV4

Vad går upp mot en klassisk kalvstek? Servera kokt potatis, kokta grönsaker och inlagd gurka till. Blir det något över är tunna skivor kalvstek ett utmärkt smörgåspålägg.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • smör till stekning
  • salt och malen vitpeppar

Gräddsås:

  • 3 dl köttbuljong
  • 2 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Gnid in köttet ordentligt med salt och peppar och bryn det runt om. Skala och skär löken och moroten i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en ungssäker form och steken ovanpå. Stek i ugn tills köttet får en innertemperatur på 75°. Håll köttet varmt i folie.
  2. Sås: Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt grädden och buljongen. Du kan också hälla i den vätska som bildats i folien som håller köttet varmt. Låt koka i minst 15 minuter. Krydda med salt, peppar och gelé. Sila såsen.
  3. Skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept