Kalvstek med dillsås

Kalvstek med dillsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvstek med dillsås

14 ingredienser

Det här är gammaldags svensk husmanskost på nytt sätt.

Ingredienser

portioner
  • 800 g kalvstek
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 morötter
  • 2 salladslökar

Dillsås:

  • 3 dl kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 20 g dillvippor (en knippa)
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättika
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk smör

Till servering:

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in kalvsteken med salt och peppar. Placera den på ett galler i en långpanna och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till en innertemperatur på 72° för lätt rosa kött eller 77° för genomstekt. Det tar ca 50 minuter. Låt köttet vila i folie innan det skärs i skivor.
  2. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Ansa vårlökarna och skär dem i mindre bitar. Förväll morötter och vårlök i lättsaltat vatten. Fräs lätt strax före servering.
  3. Hacka dillen ytterst fint. Blanda ner den i fonden med grädde, socker, ättiksprit, salt och peppar. Koka upp strax före servering och klicka i smöret. Vispa såsen skummig. Lägg morötter och vårlök som en bädd på tallriken, placera skivor av kalvsteken ovanpå och ringla såsen runt om. Servera med kokt potatis.