Kalvgryta med murklor

Kalvgryta med murklor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvgryta med murklor

Av: Köket.se

Från: TV4

12 ingredienser

Riktigt god och lyxig kalvgryta!

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

portioner
  • ca 1,2 kg kalvkött benfritt, strimlat
  • salt
  • peppar
  • 4 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk dill, finhackad
  • 3 tsk vardera av körvel och dragon
  • 3 msk sherry (eller madeira)
  • 1-2 dl buljong, från tärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 förp murkla [ca 200 g]
  • matfett, till stekning

Gör så här

  1. Bryn köttet i en stekpanna i matfett och krydda.
  2. Fräs margarin och mjöl i en gryta och späd med sherryn, buljongen och grädden. Tillsätt örtkryddorna och låt såsen koka 5 minuter.
  3. Vänd ned köttet och låt grytan småkoka under lock tills köttet känns klart.
  4. Bryn murklorna i lite smör och lägg överst i grytan. Kokt ris passar bra till.