Kalvfrikassé med kronärtskockor

Kalvfrikassé med kronärtskockor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvfrikassé med kronärtskockor

16 ingredienser

En perfekt rätt när man kan få tag i små, fina kronärtskockor. Använd benfritt kött till den här grytan. Servera rätten med kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvbringa (eller kalvbog)
  • 1 l hönsbuljong
  • 0,5 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 5 vitpepparkorn
  • 1,5 msk citron, pressad
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 äggula
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad salvia
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 små kronärtskockor
  • 4 citroner, skivor

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Skala morötter, lök, palsternacka och skär bort det gröna från purjolöken. Tärna löken och rotsakerna i 2 cm stora bitar och skär purjon i mindre bitar. Bänd bort skaften på skockorna och skär av bladens yttersta spetsar. Bind fast citronskivor under skockorna för att förhindra missfärgning vid koket. Koka skockorna i saltat vatten i ca 30 minuter beroende på storleken. Håll skockorna varma.
  2. Lägg köttet i en stor kastrull och slå på buljongen. Koka köttet utan lock ett par minuter, ta upp det och sila av buljongen i en ny kastrull. Lägg i köttet och koka upp på nytt. Lägg i morötter, lök, purjolök och palsternacka, krydda med vitpeppar, salt, lagerblad och salvia. Koka upp och sjud på svag värme ca 1 timme. Ta upp köttet och håll det varmt. Sila buljongen.
  3. Koka ihop buljongen till önskad styrka. Blanda samman äggula och kaffegrädde. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i äggblandningen. Sjud på svag värme under vispning några minuter tills den tjocknat. Pressa i citron, krydda med salt och peppar, och lägg i köttet. Dela skockorna och servera till.