Kalvfilé med parmaskinka och färsk salvia

Kalvfilé med parmaskinka och färsk salvia
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvfilé med parmaskinka och färsk salvia

10 ingredienser

Kalvfilé med parmaskinka och färsk salvia, Saltimbocca alla romana, kommer trots sitt namn ursprungligen från Brescia i Lombardiet i norra Italien. Namnet betyder “hoppar in i munnen”. Detta är alltså jättegott! Servera med saffransris eller risotto.

Ingredienser

portioner
  • 8 tunna skivor kalvfilé
  • 8 skiva parmaskinka
  • 8 färska salviablad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 8 tandpetare

Till sky:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl torrt marsalavin

Gör så här

  1. Bulta ut köttskivorna med knuten hand eller använd en köttklubba. Lägg en skinkskiva och ett salviablad på varje kalvskiva och fäst ihop dem genom att trä en tandpetare igenom. Krydda med salt och peppar.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn köttet på båda sidor, pudra över mjöl, häll på vin och låt sakta sjuda under lock 10 minuter eller tills köttet känns mört.
  3. Lägg upp saltimboccan på ett varmt serveringsfat. Koka ihop vätskan i pannan en stund och häll den över rätten.