Kalvblanquette med curry och kapris

Kalvblanquette med curry och kapris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvblanquette med curry och kapris

18 ingredienser

En blanquette är kokt kött som täcks med en tjock, vit sås lagad av kalvbuljongen som uppstår vid koket. Det är riktig gammaldags fransk husmanskost. Kokt potatis smakar bra till.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvbringa utan ben (eller bog)
  • 1 schalottenlök
  • 2 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk curry
  • 3 dl buljong från koket
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • 250 g färsk spenat
  • 2 tsk smör
  • 3 msk kapris
  • citron, skalet, rivet

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och skär schalottenlök och morot i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i köttet och koka upp igen. Häll av köttet i ett durkslag och kallspola. Diska ur kastrullen, lägg tillbaka köttet och fyll på med kallt vatten. Skumma, lägg i pepparkorn, lagerblad, salt och morötter. Koka i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta upp köttet och morötterna och håll varmt. Koka ihop buljongen till 6–7 dl och sila den. Ta undan 3 dl till såsen.
  2. Sås: Smält smöret och fräs curryn en kort stund. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka på plattan och spä med buljongen, lite i taget. Häll i grädden och sjud såsen i 5 minuter. Krydda med salt, peppar och pressad citronsaft.
  3. Tvätta citronen och riv skalet. Ansa spenaten och fräs den hastigt i smör. Lägg den på ett serveringsfat och placera köttet, morötterna och kaprisen ovanpå. Slå över såsen och dekorera med rivet citronskal. Servera genast.