Kalv med vit sparris och aioli

Från Nyhetsmorgon

Laga Danyel Couets smarriga kalvytterfilé med vit sparris, ljummen potatissallad och aioli med sardell- och olivsmak.

Vintips!
Till sparrisen: Chablis Clotilde Davenne (630701)
Till kalven: Fleur du Cap Chardonnay (201501)
Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de balncs Non- Alcoholic (197901)

15 maj 2015
Visa mer

Du behöver

Köttet

  • 600 g kalytterfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • ca 25 g smör

Sparrisen

  • 20 st vita sparrisar, skalade
  • 100 g smör
  • 1 citron i skivor
  • lite socker
  • lite salt
  • lite peppar
  • 4 ark aluminiumfolie

Aioli

  • 1 äggula
  • 4 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk cherryvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk hackad sardell
  • 1 msk hackad oliv
  • 1 tsk finhackad färsk dragon

Ljummen potatissallad

  • 1 kg färskpotatis, kokt
  • 2 st rödlökar, skalade och skurna i tunna klyftor
  • 0,5 dl rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet och bryn hela biten i en het panna med olivolja och smör.
  2. Lägg den i en ugnsfast form och ställ i ugn på 120 grader tills innertemperatur på 58 grader. Låt stå och svalna. Skär tunna skivor.
  3. Fördela smöret på dom 4 arken. Lägg på sparrisen och citronen. Krydda med en nypa socker och lite salt och peppar.
  4. Ställ i ugn på 225 grader eller på en klotgrill med lock på i ca 10 minuter.
  5. Rör ihop äggula, vinäger, vitlök och salt. Tillsätt oljan i tunn stråle under vispning till all olja är i. Rör i oliverna, dragon och sardellerna. Smaksätt med peppar och någon droppe tabasco.
  6. Skiva potatisen. Lägg rödlöken i vinägern i ca 10 minuter. Häll sedan av den och blanda lökklyftorna med potatisen. Vänd försiktigt i aiolin och servera med de tunna kalvskivorna och sparrisen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept