Kalljäst pizzadeg

6 stora, tunna pizzor
Kalljäst pizzadeg
Foto: Jocke Olovsson
Från Redaktionen

Kalljäst pizzadeg ger bra resultat när du vill baka egen pizza. Här är ett recept för dig som gillar en tunn och krispig pizzabotten. Pizzadegen ska jäsa i rumstemperatur 1 timme och sedan 5 timmar i kylen. Perfekt att sätta degen på morgonen och sedan baka ut vid middagstid!

Förslag på pizzatopping
Tomatsås, getost, tunt skivad rå potatis, skivad lök, sardeller och svarta oliver. Toppa med färsk timjan och lite olivolja efter gräddning.

9 juli 2013
Visa mer
6 stora, tunna pizzor

Du behöver

Pizzadeg

  • 6 g torrjäst
  • 3,5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • ca 9-10 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Vispa ihop torrjäst (väg upp eller ta en halv påse), vatten, olivolja och salt i en bunke.
  2. Häll i tillräckligt med mjöl för att få en lättarbetad deg, knåda ordentligt eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  3. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk till dubbel storlek (tar ungefär en timme).
  4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora degbollar. Lägg upp dem på ett stort fat, täck med en fuktig kökshandduk och ställ in i kylen. Låt stå i minst 5 timmar.
  5. Baka ut till tunna pizzabottnar i önskad form. Toppa med det du gillar, lägg på osten direkt efter tomatsåsen.
  6. Grädda pizzorna med varmluftsfunktion på ca 200-225 grader, i 5-15 minuter (håll koll på när de får fin färg i kanterna). Grädda gärna på förvärmda plåtar.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept