Kall yoghurtsås med gurka och mynta

Kall yoghurtsås med gurka och mynta
Foto: TV4

En mild, svalkande yoghurtsås som är perfekt till heta rätter. Den är också en fin dippsås. Genom att rosta dem får man fram en speciell smak som hör till just den här rätten. På detta sätt rostar man ofta kryddor i Indien, varifrån det här receptet kommer.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 tsk spiskumminfrön
  • 6 cl naturell yoghurt
  • 15 cm slanggurka, ca
  • 1 knippa färsk mynta
  • 2 tomater (kan uteslutas)
  • 1 krm röd chilipeppar
  • 1 tsk salt eller efter smak
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Låt en stekpanna av gjutjärn bli riktigt het. Lägg i spiskumminfröna och rosta dem under omrörning 15–20 sekunder, häll dem sedan ur pannan och krossa i mortel.
  2. Skär gurkan med skalet på i skivor eller stavar. Hacka myntabladen så att det blir 2 msk. Skär tomaterna grovt, om de ska vara med.
  3. Vispa yoghurten lätt så att den bli slät och krämig. Blanda i alla övriga ingredienser. Täck över och låt såsen stå kallt en stund så att smakerna blandas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept