Kall sommarskinka med gelé

Kall sommarskinka med gelé
Foto: TV4

Förbered skinkan i god tid och du har en fräsch rätt som går snabbt att servera. Passar även utmärkt på buffébordet. Välj skinka med nät, så håller den formen fint.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • ca 2 kg lättrimmad skinka
  • Marinad:
  • 0,5 fl torrt vitt vin
  • 0,5 l kall hönsbuljong
  • 3 morötter, skivade
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 15 vitpepparkorn
  • 15 kryddpepparkorn
  • 8 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 blad gelatin
  • 1 burk kronärtskockshjärtan
  • 1 röd paprika, strimlad
  • hackad persilja
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Lägg köttet i en bunke. Blanda vin, buljong, morötter, lök, pepparkorn, enbär och lagerblad till marinaden och slå den över. Ställ i kylen 1 dygn och vänd köttet ett par gånger.
  2. Ta upp och torka köttet. Bryn det runtom i lite smör i en stekgryta. Stick i en termometer i den tjockaste delen. Lägg i grönsakerna från marinaden. Slå i marinaden lite i sänder under tillagningen. Stek under lock tills termometern visar 70-72°, ca 1 1/2-2 timmar. Ta upp skinkan. lossa nätet och och lägg den i press i kylen. Sila och skumma skyn.
  3. Lägg gelatinbladen i lite vatten 5 minuter, fiska sedan upp dem och smält dem i skyn. Slå upp skyn på ett vattensköljt fat och låt den stelna i kyl. Hacka gelén. Skiva skinkan och lägg gelén vid sidan om. Garnera med persilja, paprika och kronärtskockor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept