Kall inkokt sommarlax

Kall inkokt sommarlax
Foto: TV4

Koka laxen i så trång gryta som möjligt, gärna i en fiskgryta. Lagen ska nätt och jämnt täcka fisken. Gelatinet gör att laxen blir vackert glaserad. Servera med en kall sås.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 1,5 kg benfri laxfilé med skinn
  • 1 liter vatten
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6-8 dillstjälkar
  • 1 citronklyfta
  • 4 gelatinblad

Till dekoration:

  • hårdkokta ägghalvor
  • citron
  • dillvippor
  • rädisor

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och morot. Mät upp hur mycket vatten som behövs till lagen och blanda vatten, vinäger, salt och socker i en kastrull. Lägg i vitpeppar, lagerblad och dillstjälkar, koka upp och låt lagen koka 10 minuter. Låt den svalna.
  2. Skölj gelatinbladen i vatten. Smörj fiskgrytans galler eller ett smörpapper och lägg i bottnen på grytan. Lägg i laxfilén med skinnsidan ner, sila över så mycket av lagen att den täcker och låt koka upp sakta utan lock, skumma noga. Dra kastrullen från värmen så snart lagen börjar bubbla och lägg i de vattensköljda gelatinbladen. Låt svalna.
  3. Servera laxen kall med en sallad och nykokt färskpotatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept