Kalkonkroketter

Kalkonkroketter
Foto: TV4

En mixer eller matberedare är till god hjälp när köttet ska hackas. Kroketterna ska torka i kylen över natten, så börja dagen innan de ska ätas.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 dl kokt eller stekt kalkonkött
  • 2 msk stekt svamp
  • 2 äggulor
  • salt och malen vitpeppar
  • smält smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 300 g färsk svamp
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk portvin
  • olja till fritering

Till servering:

  • kokt potatis
  • kokta grönsaker

Gör så här

  1. Värm 2 dl grädde i en kastrull och fräs smör och mjöl i en annan kastrull. Lyft redningen av värmen och spä med den varma grädden. Koka sakta några minuter, stuvningen ska vara ganska tjock. Hacka köttet fint i mixer och hacka den stekta svampen. Blanda kött, svamphack och stuvning, rör i äggulor, salt och peppar och häll upp blandningen i en smord form. Pensla ytan med smält smör, låt kallna.
  2. Dela den nu ganska fasta massan i bitar och forma dem till avlånga kroketter. Rulla dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt kroketterna ligga i kylen över natten. Fritera kroketterna i het olja tills de blir gyllenbruna.
  3. Sås: Ansa och hacka den färska svampen. Stek i smör till gyllene färg. Pudra över mjöl, rör om och häll i grädde. Koka sakta i 5 minuter. Krydda med portvin, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept