Kalkonkroketter

Kalkonkroketter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalkonkroketter

20 ingredienser

En mixer eller matberedare är till god hjälp när köttet ska hackas. Kroketterna ska torka i kylen över natten, så börja dagen innan de ska ätas.

Ingredienser

portioner
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 dl kokt kalkonkött (eller stekt)
  • 2 msk svamp, stekt
  • 2 äggulor
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, smält
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 dl ströbröd
  • 300 g svamp
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk portvin
  • olja, till fritering

Till servering:

  • potatis, kokt
  • grönsaker, kokta

Gör så här

  1. Värm 2 dl grädde i en kastrull och fräs smör och mjöl i en annan kastrull. Lyft redningen av värmen och spä med den varma grädden. Koka sakta några minuter, stuvningen ska vara ganska tjock. Hacka köttet fint i mixer och hacka den stekta svampen. Blanda kött, svamphack och stuvning, rör i äggulor, salt och peppar och häll upp blandningen i en smord form. Pensla ytan med smält smör, låt kallna.
  2. Dela den nu ganska fasta massan i bitar och forma dem till avlånga kroketter. Rulla dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt kroketterna ligga i kylen över natten. Fritera kroketterna i het olja tills de blir gyllenbruna.
  3. Sås: Ansa och hacka den färska svampen. Stek i smör till gyllene färg. Pudra över mjöl, rör om och häll i grädde. Koka sakta i 5 minuter. Krydda med portvin, salt och peppar.