Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås

Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås

19 ingredienser

Gott, smalt och lättlagat, vad kan man mer begära? Vi gör couscousen lite mer smakrik med krossad tomat och plommonsåsen får en mild syrlighet av citron.

Ingredienser

portioner
  • 600 g färskt kalkonbröst

Marinad:

  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl sherry
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestersås
  • 0,5 tsk malen ingefära

Couscous:

  • 2 dl couscous
  • 1 dl krossad tomat
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 dl buljong
  • smör, att steka i
  • salt
  • vitpeppar

Plommonsås:

  • 100 g katrinplommon
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 tsk smör
  • 5 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Pressa ner vitlöken i en skål och blanda med soja, sherry, farinsocker, worchestershiresås och ingefära. Skiva kalkonköttet och marinera det i såsen i 1 timme. Grilla eller stek kalkonskivorna ca 3 minuter på varje sida.
  2. Plommonsås: Koka katrinplommonen mjuka i en kastrull i så mycket vatten att det täcker frukten. Slå bort vattnet och mixa plommonen. Blanda buljongen med plommonen i en kastrull, häll på citronsaft och rivet skal och lägg i smör. Låt såsen koka utan lock i några minuter och håll den varm till servering.
  3. Skala och hacka löken fint och fräs den i smör utan att den får färg. Koka upp buljongen med tomatkrosset och häll över couscousen, låt den svälla i minst 5 minuter. Fluffa upp med en gaffel, blanda ner persilja, tomat och lök. Krydda med salt och peppar. Servera med grillade kalkonskivor och plommonsås.