Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås

Kalkonfilé med tomatcouscous och plommonsås
Foto: TV4

Gott, smalt och lättlagat, vad kan man mer begära? Vi gör couscousen lite mer smakrik med krossad tomat och plommonsåsen får en mild syrlighet av citron.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g färskt kalkonbröst
  • Marinad:
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl sherry
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • Couscous:
  • 2 dl couscous
  • 1 dl krossad tomat
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 dl buljong
  • smör att steka i
  • salt och malen vitpeppar
  • Plommonsås:
  • 100 g katrinplommon
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 tsk smör
  • 5 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Pressa ner vitlöken i en skål och blanda med soja, sherry, farinsocker, worchestershiresås och ingefära. Skiva kalkonköttet och marinera det i såsen i 1 timme. Grilla eller stek kalkonskivorna ca 3 minuter på varje sida.
  2. Plommonsås: Koka katrinplommonen mjuka i en kastrull i så mycket vatten att det täcker frukten. Slå bort vattnet och mixa plommonen. Blanda buljongen med plommonen i en kastrull, häll på citronsaft och rivet skal och lägg i smör. Låt såsen koka utan lock i några minuter och håll den varm till servering.
  3. Skala och hacka löken fint och fräs den i smör utan att den får färg. Koka upp buljongen med tomatkrosset och häll över couscousen, låt den svälla i minst 5 minuter. Fluffa upp med en gaffel, blanda ner persilja, tomat och lök. Krydda med salt och peppar. Servera med grillade kalkonskivor och plommonsås.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept