Kåldolmar i tomatsås

Kåldolmar i tomatsås
Foto: TV4

Sommarkål brukar den kallas, den härligt ljusgröna vitkålen som är så god att laga kåldolmar av. Här köttfyllda dolmar serverade i en mustig tomatsås. Servera kokt potatis till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 vitkålshuvud
  • 2 msk sirap
  • Fyllning:
  • 250 g köttfärs 70/30
  • 1 dl rundkornigt ris
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • 2 msk neutral olja
  • 6 tomater
  • 1,5 dl grönsaksbuljong
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Fyllning: Koka upp riset i vattnet och spä sedan med mjölken. Koka på svag värme i 20 minuter. Skala och hacka löken fint. Fräs den gyllengul i smör. Blanda samman köttfärs, ris, lök, ägg, salt och peppar.
  2. Värm ugnen till 175°. Lägg kålbladen i en stor gryta med saltat vatten och sjud dem i 3 minuter så att de blir böjliga. Låt dem rinna av och lägg ut dem på ett slätt underlag. Skär bort den grova bladnerven i mitten. Lägg en portion fyllning på varje kålblad. Vik över ändarna och sedan sidorna och rulla ihop till en dolme. Lägg dem tätt tillsammans med skarven neråt i en smord ugnssäker form.
  3. Hacka löken till tomatsåsen grovt. Skålla, skala, kärna ur och grovhacka tomaterna. Fräs löken mjuk i oljan utan att ta färg. Rör i tomater, buljong, salt och peppar. Koka i 5 minuter under omrörning. Slå över dolmarna och täck formen med aluminiumfolie. Ställ den i ugnen i 30 minuter. Ta av folien de sista 10 minuterna, ringla över sirapen och låt rätten få färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept