Kalaskrans

Kalaskrans
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalaskrans

14 ingredienser

Detta är en kaka att bjuda på! Den innehåller allt gott – på en gång. Fyllningen är gjord av nötter, choklad och russin men kan lika väl bytas ut mot kanel och socker. Dela jästpaketet på diagonalen, så får du 25 g jäst.

Ingredienser

portioner
  • 75 g smör
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g smör, mjukt
  • 1 dl russin
  • 1 dl mörk choklad, hackad
  • 0,5 dl blandade nötter, hackade
  • 2 msk strösocker

Att pensla med:

  • 1 ägg

Till dekoration:

  • pärlsocker

Du behöver också:

  • En rund bakform

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matlagningsgrädden. Ljumma degspadet till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och blank. Degen blir vit och lätt att arbeta med av grädden. Låt degen jäsa i 30 minuter. Täck bunken med bakduk eller plastfilm.
  2. Värm ugnen till 200°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en platta, på samma sätt som när man gör kanelbullar. Bred på smör och strö på russin, choklad, nötter och socker. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 20 skivor. Ställ skivorna, lätt lutade, i en smord bakform. Beräkna 17 skivor runt om och 3 skivor i mitten. Jäs i ytterligare 30 minuter.
  3. Pensla med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.