Underbara smördegspizzor

Snabba snittar med färdig smördeg
Foto: Jennie Benjaminsson
Från Kalasgott

Att göra pizza på smördeg är otroligt smidigt och framför allt gott. De går att fylla med precis vad som helst. Här delar jag med mig av mina absoluta favoriter! Recept från boken Kalasgott.

Läs mer om boken

Kalasgott


11 april 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st rulle färsk smördeg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 st äggulor
  • Salt
  • svartpeppar

Fyllning 1

  • 3 st schalottenlökar, strimlade
  • 3 dl riven smakrik ost, t ex emmental eller gruyère
  • 100 g kallrökt skinka

Fyllning 2

  • 12 st ansjovisfiléer
  • 8 st sparrispotatisar, kokta skivade
  • 3 st schalottenlökar, strimlade
  • 2 dl västerbottensost, riven
  • Ett par dillkvistar att toppa med vid servering

Fyllning 3

  • 200 g chèvreost, smulad
  • 4 st färska fikon, klyftade
  • 1 msk flytande honung
  • 1 st påse rucolasallat att toppa med vid servering
  • 2 st betor, t ex polkabeta och gulbeta, skalade och tunt skivade att toppa med vid servering.

Fyllning 4

  • 200 g kallrökt lax
  • 200 g fetaost, smulad
  • 6 st småtomater, delade
  • 1 st Granny Smith-äpple, skivat
  • Ett par blad färsk mynta att toppa med vid servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rulla ut smördegsplattan på en bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Rör ihop crème fraiche och äggulor, smaka av med salt och peppar.
  4. Gör ett långt snitt intill kanterna på smördegsplattan och fördela crème fraiche-röran över smördegen.
  5. Fördela valfri fyllning över pizzan och grädda i mitten av ugnen tills den har blivit puffig och gyllenbrun, ca 20 minuter. Servera genast!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept