Kål med ostglaserad potatis

Kål med ostglaserad potatis
Foto: TV4

Ibland glömmer vi bort att kål smakar så gott och är så otroligt dekorativ att servera. Den här rätten kan lagas av spetskål eller vanlig vitkål. Savoykål går också bra. Kryddörter som du kan använda är persilja, dill, körvel eller gräslök. Servera som vegetarisk varmrätt eller som tillbehör.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 2 små spetskålhuvuden
  • 100 g riven ost
  • 1 msk neutral olja
  • 3-4 msk olivolja
  • 0,5 tsk citronsaft eller sherryvinäger
  • 1-2 msk spad från kålkoket
  • 1 knippa kryddörter
  • salt

Gör så här

  1. Skrapa potatisen och dela den på längden eller skär den i tjocka skivor. Koka den mjuk i en vid kastrull i lite lättsaltat vatten. Det mesta av vattnet ska ånga bort, häll annars av det. Strö över den rivna osten och håll det hela varmt.
  2. Klyv kålhuvudena, bind eventuellt om med krympt bomullsgarn så att bladen hålls på plats. Koka halvorna mjuka i lättsaltat vatten med 1 msk olja. 8–10 minuter brukar bli lagom, prova med sticka. Låt halvorna rinna av.
  3. Vispa ihop alla ingredienser till kryddörtsvinägern. Lägg upp potatisen på ett fat. Lägg kålen ovanpå. Ringla olivoljan och vinägern över och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept