Lutfisk med rödvinssås, stekt sidfläsk, morötter, grönkål och potatis

Du behöver

  • lutfisk
  • skirat smör
  • ärtor
  • salt
  • peppar
  • 0,5 msk olja
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk cognac
  • 0,5 dl portvin
  • 1 flaska rödvin
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 4 dl kalvbuljong

Gör så här

  1. Lägg lutfisken i kallt vatten 1 dygn innan tillagning för att få en fastare fisk och så ev. lutrester försvinner.
  2. Koka i micro:
  3. Lägg i form med skinnsidan nedåt, salta lätt.
  4. Täck med platsfolie eller lock, kör full effekt i 12 min.
  5. Vrid formen efter halva tiden för bättre värmespridning
  6. Koka i ugn:
  7. Skinnsidan nedåt i form med höga kanter eller lång panna.
  8. Salta 2 tsk salt per kilo fisk.
  9. Täck med folie, placera i ugn på 225 ’C i 40-55 min.
  10. Häll bort vätskan som bildats.
  11. Smält lättsaltat smör, häll av så Du får bort satsen.
  12. Värm ärtorna i smör, salt och lite peppar.
  13. Rödvinsåsen:
  14. Svetta löken i oljan, strö över socker, karamellisera löken lätt, späd med vinägern, konjak, rödvin och portvin.
  15. Lägg i peppar och lagerblad. Koka ihop till 2 dl.
  16. Späd med kalvbuljong, koka ihop ytterligare tills 4 dl återstår, sila av, smaka av med salt och peppar.
  17. Skär morötterna i stavar och svetta i panna med smör, lägg i strimlad grönkål när morötterna börjar kännas klara.
  18. Stek fläsket i strimlor, häll av fettet och spara det.
  19. Servera fläsket och rödvinssåsen med grönsaker och lutfisk på tallriken, ha stekflottet vid sidan om.
  20. Servera nykokt potatis till.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept