Klassisk lutfisk med bechamelsås, skirat smör, gröna ärtor, kokt potatis och skånsk senap

4

Du behöver

  • lutfisk
  • Stekt sidfläsk
  • morötter
  • grönkål
  • potatis
  • Svarta senapsfrön
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl grädde

Gör så här

  1. Lutfisk
  2. Lägg lutfisken i kallt vatten 1 dygn innan tillagning för att få en fastare fisk och så ev. lutrester försvinner
  3. Koka i micro:
  4. Lägg i form med skinnsidan nedåt, salta lätt.
  5. Täck med platsfolie eller lock, kör full effekt i 12 min.
  6. Vrid formen efter halva tiden för bättre värmespridning
  7. Koka i ugn:
  8. Skinnsidan nedåt i form med höga kanter eller lång panna.
  9. Salta 2 tsk salt per kilo fisk.
  10. Täck med folie, placera i ugn på 225 ’C i 40-55 min
  11. Häll bort vätskan som bildats
  12. Skånsk senap:
  13. Svarta senapsfrön krossas i mortel eller med senapskula, späd med vatten till lagon konsistens.
  14. Serveras med kokt potatis och gröna ärtor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept