Kajsas hallonmoussetårta

Kajsas hallonmoussetårta
Foto: tv4

Du behöver

Mandelbotten

  • 175 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 30 g vetemjöl
  • 1 lime, rivet skal
  • 1-2 droppar bittermandelessens

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 70 g äggulor
  • 20 g maizena majsmjöl
  • 70 g socker

Hallonmousse

  • 7,5 gelatinblad
  • 0,75 dl iskallt vatten
  • 100 g strösocker
  • 500 g hallon
  • 4 dl vispgrädde

Dekorationer

  • 100 + 250 g mörk choklad
  • 300 g färska hallon
  • 50 g svarta vinbär
  • 1-2 kvistar citronmeliss

Gör så här

  1. Mandelbotten
    Fodra en 15 cm rund bakform med bakplåtspapper.
  2. Kör mandelmassa och smör i matberedaren.
  3. Tillsätt ägg, vetemjöl, limeskal och mandelessens. Kör till slät smet och fördela i formen.
  4. Grädda den i cirka 20 minuter i 175 grader. Låt den svalna i formen en liten stund innan du tar ur den. Låt den sedan svalna helt.
  5. Skär av tårtbottnen så den blir ca 2 cm hög.
  6. Vaniljkräm
    Skär upp vaniljstången, skrapa ur fröna, och lägg stång och frön tillsammans med 2,5 dl mjölk i en kastrull. Koka upp under svag värme/medelvärme.
  7. Blanda separat äggulor, 70 g socker och maizena i en liten skål på sidan om. 
  8. När mjölken kokat upp, ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggblandningen. Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. 
  9. Sila ner i en skål, ytplasta och kyl.
  10. Placera tårtbottnen på ett tårtfat med en 15 cm ren bakform med löstagbar botten runt (utan själva bottenplattan). Fördela vaniljkrämen ovanpå tårtbottnen.
  11. Hallonmousse
    Lägg gelatinblad i kallt vatten i en liten kastrull minst 5 minuter.
  12. Purea hallonen i en bunke (gärna med stavmixer).
  13. Vispa vispgrädde medelhårt i en annan bunke.
  14. Värm kastrullen med gelatinet försiktigt. När gelatinet löst sig, tillsätt strösocker.
  15. Fortsätt värma och rör om tills sockret löst sig.
  16. Häll ner gelatinblandningen i hallonpurén, i en fin stråle. Vispa med elvisp samtidigt så att gelatinet fördelar sig.
  17. Rör ihop med grädden, luftigt.
  18. Häll ner moussesmeten i formen, ovanpå vaniljkrämen. Låt stå i frysen minst 1,5 timme, eller i kylen över natten.
  19. Chokladdekorationer
    Smält 100 g mörk choklad i vattenbad. Låt svalna lite så att den är trögflytande. Ringla över overheadpapper i önskad form, lägg in i kylen/frysen några minuter så att chokladen stelnar
  20. Chokladskal
    Smält 250 g mörk choklad i vattenbad.
  21. Klipp till överföringsremsor (eller overhead-ark) i samma längd som tårtans omkrets, och lite högre än tårtans höjd (tips: mät tårtans omkrets med ett snöre). 
  22. Ta ut tårtan och flytta den till uppläggningsfatet och tag bort springformen runt tårtan.
  23. Bred choklad på överföringsarken. Låt kallna lite, så att chokladen är trögflytande. 
  24. Klistra papperet med chokladen inåt runt tårtan. Ställ in tårtan i frysen igen så chokladen stelnar. Låt stå MINST 15 minuter i frysen innan du tar ut den och försiktigt avlägsnar överföringsarket.
  25. Fördela bär ovanpå tårtan. Dra försiktigt av overheadpappret från övriga chokladdekorationer och placera demovanpå bären, tillsammans med några blad citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept