Gravad röding med Västerbottenmousse

Gravad röding med Västerbottenmousse
Foto: tv4

Gravad röding med Västerbottenmousse

Av: Kajsa - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 dygn + ca 2 h

Gravad röding med Västerbottensmousse och knaperstekt tunnbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet
**Dryck
**
2728 Palacio de la Vega, Navarra, Spanien
Ett torrt, fruktigt, blommigt vin med frisk syra. Den fina frukten tillsammans med blommigheten möter fint fetman ifrån osten.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1-1,3 kg röding, tinad
  • 3 msk salt
  • 1,5 msk strösocker

Västerbottenostmousse

  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl Västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar
  • gräslök, finhackad
  • mjuka tunnbröd
  • smör

Gör så här

Gravad röding

  1. Ta bort huvud och ben från rödingen, torka av den med hushållspapper. Blanda salt och socker och gnid in fisken med blandningen.
  2. Lägg ihop köttsida mot köttsida och lägg i plastpåse.
  3. Grava ett dygn i kylskåp, vänd rödingen ett par gånger under gravningen.
  4. Skiva tunt.

Västerbottenostmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm hälften av grädden i kastrull, blanda ner osten och rör tills den smälter.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, lägg dem i gräddblandningen och rör tills det smälter, låt svalna.
  4. Vispa resten av grädden lätt, blanda försiktigt med grädd och ostblandningen, smaka av med lite salt och nymalen svart eller vitpeppar.
  5. Klä en avlång brödform med plastfilm, häll i moussen och den låt stå i kyl ngn tim.
  6. Skär moussen i bitar, vänd i gräslök.

Knaperstekt tunnbröd

  1. Skär ca 1,5 cm remsor av mjukt tunnbröd.
  2. Knaperstek i smör.