Kaiserschmarren med jordgubb- och apelsinkompott

koket.se
Kaiserschmarren med jordgubb- och apelsinkompott
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kaiserschmarren med jordgubb- och apelsinkompott

15 ingredienser

40 m

Kaiserschmarren, eller kejsarpannkaka, är en tjock och riktigt god pannkaka som dras isär till små frasiga bitar. Här serveras den tillsammans med en kompott på jordgubbar och apelsin, med en liten skvätt mörk rom i.

Tips! Det går lika bra att pudra vaniljsocker över pannkakan om du inte har vaniljpulver hemma!

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Jordgubb- och apelsinkompott

  • 500 g färska jordgubbar
  • 2 apelsiner
  • några kvistar thaibasilika
  • 2 msk mörk rom
  • 2 msk lönnsirap

Kaiserschmarren

  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • socker, att pudra över
  • vaniljpulver, att pudra över
  • kanel, att pudra över

Gör så här

Jordgubb- och apelsinkompott

  1. Tvätta, snoppa och kvarta jordgubbar. Skala och filéa apelsinerna. Finhacka några kvistar thaibasilika. Lägg frukterna i en skål och blanda samman med basilikan. Smaka av med lite rom och lönnsirap. Låt stå och dra en stund så att smakerna går ihop.

Kaiserschmarren

  1. Vispa ut äggen med mjölet till en slät smet. Tillsätt mjölk, bakpulver och salt. Vispa slätt. Smält smör i en varm stekpanna och häll ner i smeten.
  2. Häll ner all smet i en stekpanna och stek pannkakan på låg värme tills den har stelnat. Vänd på pannkakan och riv den i småbitar med en stekspade. Stek och vänd de trasiga bitarna så att så mycket som möjligt av pannkaksbitarna får stekyta, ytan ska gärna vara lite frasig.

Servering

  1. Vispa grädde.
  2. Pudra socker, vaniljpulver och kanel över pannkakan och servera den tillsammans med kompotten och lättvispad grädde.