Kaiserschmarren

Kaiserschmarren
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kaiserschmarren

11 ingredienser

Kejsare Frans Josef av Österrike har tillägnats denna pannkaka. Schmarren betyder ludd eller fluff, alltså något lätt. Fast så lätt är väl inte denna ganska kraftiga dessert. Pannkakan serveras med fruktkompott eller sylt.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk russin, kärnfria
  • 4 msk brun rom
  • 4 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 5 äggvitor
  • 4 msk smör, smält
  • florsocker

Gör så här

  1. Pannkakssmet: Låt russinen marinera i rom ca 30 minuter. Vispa äggulor, socker och salt pösigt. Rör ner mjölk, vaniljsocker och vetemjöl. Rör smeten slät. Rör ner russinen och rommen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner smeten i två omgångar. Rör inte mer än att allt precis blir blandat.
  2. Värm 1 msk smör på svag värme. Häll i hälften av smeten. Grädda ca 4 minuter. Vänd pannkakan med hjälp av ett fat. Lägg i 1 msk smör i pannan och stek den andra sidan ca 4 minuter. Dela i bitar och flytta över dem till ett fat.
  3. Grädda den andra pannkakan på samma sätt. Dela den i bitar och lägg de andra pannkaksbitarna ovanpå. Hetta upp alltsammans. Lägg upp bitarna på ett varmt fat. Pudra över florsocker.