Kaffe på olika sätt

Kaffe på olika sätt

Filterbrygg:

Filterbryggt kaffe är det vi svenskar dricker mest. Bryggningen sker genom att låta varmt vatten passera genom färskt malet kaffe placerat i ett filter, vanligtvis pappersfilter. Bryggning av en liter bör ta ca 6 min ( följ anvisningarna på förpackning) och ge ett kaffe som är ”rent” i jämförelse med bryggtyper där filtrering inte förekommer.
Serveras vanligtvis i en porslinskopp.

Kokkaffe:

Traditionellt kokkaffe bryggs i panna över öppen eld, vattnet kokas upp innan det färskt grovmalda kaffet tillsätts, sedan kokar man upp vattnet återigen med kaffet i pannan. Innan kaffet är drickbart måste pannan avlägsnas från värmekällan och stå i några minuter, kaffet måste nämligen sjunka ner i botten av kannan.
I jämförelse med filter så blir resultatet en aning grumligare pga att ingen filtrering görs.

Presskanna:

Färskt malet kaffe tillsätts i botten på kannan innan uppkokat vatten tillsätts och fyller upp. Därefter skall kaffe stå och dra i 3-4 minuter, det är här själva bryggningen sker. Slutligen pressar man silen genom kannan så kaffet samlas i botten.
Serveras som kok eller filter. Ger en kopp som är ”klarare” än kokkaffe men lite grumligare än filterbrygg.