Lättgravad älgfilé

Du behöver

  • 1 kg älgfilé eller stek (putsad från yttliga senor)
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 kvist rosmarin
  • 4-5 kvistar timjan
  • 0,5 st citron, skalet
  • 1 msk rapsolja (att steka i)
  • 1 msk smör (att steka i)

Prova gärna att smaksätta med

  • Grovhackat enris
  • Timjan/persilja
  • Basilika/chili
  • szechuanpeppar
  • färsk ingefära

Gör så här

  1. Gravningsmixen rubbas in i köttet tillsammans med örterna och citronskalen.
  2. Lägg en allt i en påse och låt ligga i ca 2.5 timmar. Knåda gärna köttet vid ett par tillfällen under tiden det gravas.
  3. Skölj sedan köttet försiktigt och torkas torrt med papper.
  4. Bryn köttet i rapsolja och smör i het panna, bryn alla sidor.
  5. Lägg köttet på galler med underliggande plåt i ugn på 70 grader. Använd stektermometer, ca 1–2 timmar beroende på storlek av steken, men kom ihåg att det är innertemperaturen som bestämmer, inte klockan!
  6. Stek köttet till 57 grader och dra sedan ner temperaturen och invänta servering.
  7. Låt köttet vila i minst 30 minuter före köttet skivas upp
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept