Pepparrotsgratinerad torsk med rökt sidfläsk

Pepparrotsgratinerad torsk med rökt sidfläsk

Av: Jürgen Grossmann

13 ingredienser

30 min

Den här rätten blev vinnare av Årets Nationalrätt 2003. Juryns motivering löd: Enkelt och delikat. Den mjälla fisken får ett spännande lyft av de rökta sidfläsktärningarna och den rivna pepparroten, där den omgärdad av gyllenbruna potatistärningar ligger på sin bädd av stuvad spetskål, smaksatt med fräst schalottenlök.

Ingredienser

portioner
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 4 msk mie de pain (vitt dagsgammalt bröd, smulat)
  • 4 torskrygg (á 200 g)
  • 160 g rökt sidfläsk
  • 0,5 spetskål
  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 klyftor vitlök
  • 80 g persilja, hackad
  • 4 potatisar (stora)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala potatis och skär i halvcentimeter stora kuber. Skär sidfläsket i små tärningar. Stek potatisen i olivolja och tillsätt en tredjedel av sidfläsket, och hälften av persiljan mot slutet av stektiden.
  2. Strimla och tvätta spetskålen. Blanchera den i saltvatten och häll av vattnet genom en hålsil.
  3. Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i kastrull med lite smör. Lägg till spetskålen och koka så att vätskan försvinner.
  4. Tillsätt grädde och koka ihop tills grädden blir tjock. Krydda med salt och vitpeppar.
  5. Lägg torsken på ett bleck med skinnsidan uppåt. Stek i ugn, 200 grader i ca 5 minuter (beroende på torskens tjocklek). Dra sedan skinnet av torsken och krydda den med salt och peppar.
  6. Lägg på mie de pain, rökt sidfläsk, resten av persiljan och färskriven pepparrot. Gratinera i ugn, ca 1 minut.
  7. Lägg stuvad spetskål i mitten på tallriken, den gratinerade torsken ovanpå. Garnera med potatistärningar runt om.