Stekt ankbröst med apelsinbrässerad endive och honung-balsamicosås

1h 15 min
4
Från Nyhetsmorgon

Ankbröst är en klassisk favorit. De apelsinbrässerade endiverna och honung-balsamicosåsen passar utmärkt till!

20 december 2007
Visa mer
1h 15 min
4

Du behöver

  • 1 st anka, ca 1,2 kg

Sås:

  • 1 msk apelsinblomsterhonung
  • 4 msk balsamicovinäger (gärna 12 årig)
  • 0,4 dl ankbuljong
  • 0,4 dl rödvin
  • 30 g smör

Brässerad endive:

  • 2 st endivesallad
  • 1 st apelsin
  • 30 g smör

Gör så här

  1. Ankbröst: Sätt ugnen på 140 grader. Stycka ankan så att båda bröst är kvar på bröstbenet.
  2. Stek dubbelbrösten på fettsidan så att de blir gyllenbruna. Vänd dem och ställ in i ugnen på 140 grader tills bröstet har en kärntemperatur på 52 grader. (Använd en köttermometer)
  3. Ta ut bröstet och låt det vila på ett varmt ställe i 5 minuter. Tranchera och krydda med salt och peppar. Servera.
  4. Sås: Värm honungen i en kastrull tills den börja skumma. Häll i balsamicovinäger och fyll på med ankfond och rödvin.
  5. Reducera (koka varsamt ner) till det blir 1 deciliter kvar. Lägg ner smöret i mindre tärningar och koka in det i såsen. Obs! Såsen får inte vispas, då kan den blir gråaktig.
  6. Brässerad endive: Sätt ugnen på 200 grader. Putsa endivsalladen och halvera efter längden. Skär ut roten men var försiktig så den inte faller isär.
  7. Pensla en ugnsfast form med smör. Riv det yttersta av apelsinskalet och fördela det över formen.
  8. Placera endivhalvorna i formen och pensla dem med smör. Pressa över saften av apelsinen och täck formen med aluminiumfolie. Baka dem i ugnen i 30 minuter på 200 grader.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept