Brässerad dilammbog med lammfärsfylld rödlök

Från Nyhetsmorgon

Riktigt långkok! Lammbog som får sjuda sig mört under ett helt dygn, serveras med lammfärsfylld, ugnsbakad rödlök.

20 december 2007
Visa mer
4

Du behöver

Dilammbog:

  • 1 l rödvin
  • 2 msk balsamicovinäger
  • färsk rosmarin
  • timjan
  • 0,5 st vitlök
  • 2 st dilammbog, urbenade
  • 3 st lagerblad
  • 1 st morot
  • 1 st liten rotselleri
  • 2 st rödlökar
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • 40 g bladpersilja

Lammfärsfylld rödlök:

  • 80 g sidfläsk
  • 1 st äggvita
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 240 g lammkött (bog)
  • 1 tsk plockad timjan
  • 1 tsk plockad mejram
  • 1 knivsudd muscat
  • 1 msk urskärnade niceoliver
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 8 st stora rödlökar, eller 12 små

Gör så här

  1. Skala och dela grönsakerna i medelstora tärningar. Lägg dillammbogen tillsammans med grönsakerna i en rymlig gryta.
  2. Tillsätt rödvin, balsamvinäger, rosmarin, timjan, vitlök, lagerblad och nymalen svart peppar. Koka upp och låt sjuda under 1 dygn.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Lyft ut bogen ur marinaden, torka med hushållspapper.
  4. Bryn köttet på bägge sidor med olivolja i en gjutjärnsgryta. Fyll på med marinaden. Koka upp och ställ i ugnen på 180 grader i 40 minuter, vänd sedan om och sjud vidare i 40 minuter.
  5. Stick sedan i köttet med en stekgaffel. Släpper köttet lätt så är det färdigt, gör det inte det vänd igen och brässera vidare tills det är klart. Bogen ska alltid ha vätska till hälften, fyll annars på med vatten. Om den kokar torr är det stor risk att den bränns och blir besk. Det är också bra att ösa lite vin var femte minut.
  6. När bogen är klar, sila över vätskan i en sauteuse och reducera (koka ner) till en kraftfull sås. Runda av såsen med 30 gram smör som du lägger i en liten stund innan du serverar. Vispa inte, då blir såsen gråaktig.
  7. Smaka av en gång till med salt och peppar och servera. innan du reder såsen med smör och baka av löken med lammfärs Garner med finstrimmlad bladpersilja på lammbogen
  8. Lammfärsfylld rödlök: Sätt ugnen på 175 grader. Mal alla ingredienser utom löken i en köttkvarn till en grov färs. (Låt gärna står över natten, så att smakerna går in i varandra).
  9. Picka rödlökarna med en gaffel och ställ dem på en plåt. Ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Om lökarna är stora, cirka 20-25 minuter.
  10. När löken känns lagom mjuk, lyft ur den och täck en stund med aluminiumfolie så går det lättare att få av skalet. Lyft av skalet när lökarna fortfarande är ljumma och gröp ur dem från rotsidan tills du har cirka 2 lager kvar av löken.
  11. Fyll löken med lammfärsen, lägg tillbaka på bakplåt och baka en gång till på 200 grader i 15 minuter (beroende på storleken av löken). Du kan prova om färsen är färdig genom att sticka en köttgaffel i och känna att mitten är varm.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept