Bouillabaisse Garni

2h 30 min
4
Från Nyhetsmorgon

I en bouillabaisse ska det ingå fisk och skaldjur ju fler sorter desto bredare smak. Ansträng dig för att hitta färska räkor och färsk hel fisk så blir resultatet bra.

20 december 2007
Visa mer
2h 30 min
4

Du behöver

  • 150 g färska räkor
  • 250 g färsk fisk (ex. rödtunga eller hälleflundra)
  • 2 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 st morot
  • 0,5 st fänkål
  • 40 g blekselleri
  • 1 st gul lök
  • 1,5 msk Tomatpure
  • 1 st stjärnanis
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk korianderfrön
  • 1 st lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • 1 msk Pastis eller Pernod
  • 0,4 l torrt vitt vin
  • aioli, till servering
  • riven parmesan, till servering
  • brödkrutonger, till servering

Gör så här

  1. Skär alla grönsakerna i grova bitar och fräs dem i olja tills de blivit genomskinliga (inte brynta).
  2. Höj värmen och lägg i räkorna. Låt fräsa tills en del av vätskan som kommit ut förångats.
  3. Tillsätt den grovt skurna fisken med huvud och allt, utom magsäcken. Tillsätt tomatpuren och resten av ingrediensera. Om vätskan inte täcker fisken så späd med lite vatten.
  4. Koka upp kraftigt en gång och skumma bort slaggprodukterna, sänk värmen och sjud väldigt långsamt under 2 timmar.
  5. Passera allt genom en passeur. Koka upp en gång till och sila soppan genom en finpipig sil. Det är viktigt att pressa igenom soppan så att lite av fisken och skaldjursköttet blir kvar för att reda soppan.
  6. Reducera soppan till önskad styrka och garnera med nystekt fisk och ett urval av skaldjur efter smak och tillgång. Servera med en god aioli, riven parmesan och brödkrutonger.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept