Jureskogs köttfärssås

4 h
4
Från Nyhetsmorgon

Johan Jureskogs variant på köttfärssås. Han gör den med rimmad fläsksida, blandfärs, talg och vitt vin. Oslagbart gott!

En av de största moderna svenska hushållsklassikerna. Går att dra upp recepten om man vill göra en stor sats och ha i frysen. /Johan

25 september 2015
Visa mer
4 h
4

Du behöver

  • 200 g rimmad fläsksida (hel)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 600 g blandfärs
  • 50 g talg alt. matolja
  • 1 morot, skuren i små bitar
  • 3 stjälkar selleri, i små bitar
  • 1 burk goda passerade tomater
  • 3 dl vitt vin (eller vatten)
  • 1 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 0,5 muskotnöt, färskriven
  • 1 tsk tabasco

Till servering

  • din favoritpasta
  • parmigiano reggiano
  • olivolja
  • tabasco
  • färsk oregano
  • kruspersilja

Gör så här

  1. Värm upp en gryta och stek fläsksidan gyllenbrun runt om, lägg i vitlök, morot och selleri.
  2. Stek färsen gyllene i talgen i en stekpanna. Låt löken gå med på slutet så den får färg också, häll över i grytan när allt köttet fått färg. Skölj pannan med vatten och häll i det i grytan också.
  3. Häll i vinet och tomaterna i grytan, rör om.
  4. Krydda med muskot, rosmarin och tabasco.
  5. Nu ska grytan puttra, gärna upp till tre-fyra timmar. Bästa sättet är att göra detta på morgonen och ställa in grytan i ugnen, med lock på 100 grader. hela dagen tills man kommer hem. Sköter sig själv.
  6. Servera med tillbehören.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept