Jureskogs köttfärssås

Johan Jureskog KK2023

Jureskogs köttfärssås

18 ingredienser

4 h

Johan Jureskogs variant på köttfärssås. Han gör den med rimmad fläsksida, blandfärs, talg och vitt vin. Oslagbart gott!

En av de största moderna svenska hushållsklassikerna. Går att dra upp recepten om man vill göra en stor sats och ha i frysen. /Johan

Ingredienser

portioner
  • 200 g rimmad fläsksida (hel)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 600 g blandfärs
  • 50 g talg alt. matolja
  • 1 morot, skuren i små bitar
  • 3 stjälkar stjälkselleri, i små bitar
  • 1 förp passerade tomater
  • 3 dl vitt vin (eller vatten)
  • 1 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 0,5 muskot, färskriven
  • 1 tsk tabasco

Till servering

  • din favoritpasta
  • parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • olivolja
  • tabasco
  • färsk oregano
  • färsk kruspersilja

Gör så här

  1. Värm upp en gryta och stek fläsksidan gyllenbrun runt om, lägg i vitlök, morot och selleri.
  2. Stek färsen gyllene i talgen i en stekpanna. Låt löken gå med på slutet så den får färg också, häll över i grytan när allt köttet fått färg. Skölj pannan med vatten och häll i det i grytan också.
  3. Häll i vinet och tomaterna i grytan, rör om.
  4. Krydda med muskot, rosmarin och tabasco.
  5. Nu ska grytan puttra, gärna upp till tre-fyra timmar. Bästa sättet är att göra detta på morgonen och ställa in grytan i ugnen, med lock på 100 grader. hela dagen tills man kommer hem. Sköter sig själv.
  6. Servera med tillbehören.