Junirisotto

1 h
4
Junirisotto
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 4 dl aborioris
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • ca 1,2 l hönsbuljong (på fond eller tärning)
  • 200 g färska gröna ärtor
  • 200 g färsk grön sparris
  • 200 g zucchini (helst små zucchini)
  • 2 mogna tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 25 g smör
  • ca 2 dl parmesanost, färskriven
  • salt och svartpeppar
  • strimlade basilikablad, för garnering

Gör så här

  1. Sprita ärterna (färska), d.v.s. skilj dem från bladskidorna. Skölj och skär sparrisen i små bitar. Den nedersta träiga biten av stjälken skärs av och kastas. Skär zucchini i små bitar. Dela tomaterna och peta ut kärnorna med en liten sked. Skär dem sedan i små bitar.
  2. Hetta upp olivolja (2 msk) i en stekpanna, lägg i ärtor, sparris och zucchini och fräs dem i 5 minuter. Blanda i tomaterna, salta och peppra och ställ pannan åt sidan.
  3. Hetta upp olivolja (1 msk) i en kastrull och fräs lök och vitlök varsamt så att den blir genomskinlig utan att få färg. Rör ner ris och vin. Häll i hälften av buljongen och låt koka långsamt utan lock. När halva koktiden återstår, blanda ner grönsakerna. Späd riset kontinuerligt med buljong under resten av koktiden och rör om då och då. Koka i ca 18-20 minuter (enl. anvisningen på förpackningen), tills riset blivit mjukt och krämigt.
  4. Rör ner smör och parmesanost i riset. Smaka av med salt och peppar. Servera risotton i djupa tallrikar, strö över basilika och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept