Jullimpa

Jullimpa
Foto: TV4
Jul

Det här är ett härligt, mustigt bröd som passar lika bra till skinka, korv och pastej som till ost. Det går även att doppa i grytan.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 flaskor porter
  • 100 g jäst (2 paket)
  • 1 liter rågsikt
  • 1,5 liter vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 påse brödkryddor
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret och häll i porter, sirap och brödkryddor. Värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av degspadet och lös upp jästen. Häll sedan på resten av degspadet. Blanda ner mjölet, litet i taget och krydda med salt. Arbeta degen 2 minuter i maskin eller 5 minuter för hand. Låt den jäsa i 40 minuter.
  2. Ta upp degen och arbeta den en stund på mjölat underlag. Dela degen i två delar och forma två limpor. Låt limporna jäsa på plåten i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
  3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla limporna och sätt in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 200° och grädda i 35-40 minuter. Låt limporna kallna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept