Julleverpastej

Julleverpastej
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Julleverpastej

12 ingredienser

Receptet är gjort på grislever. Det är klart det ska vara gris till jul. Dess något fräna smak mildras om man lägger den i mjölk över natten.

Ingredienser

portioner
  • 600 g grislever
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 3 julansjovisar (rensade, skinnade och urbenade)
  • 100 g späck
  • 100 g vetemjöl
  • 50 g potatismjöl
  • 4 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 8 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Låt levern ligga och dra i mjölk över natten. Torka sedan av den ordentligt och skär den i stora bitar.
  2. Fräs lök i 1 msk smör på medelvärme utan att den tar färg. Låt ansjovisfiléerna fräsa med en liten stund mot slutet.
  3. Mal späcket, levern samt lök- och ansjovisfräset med köttkvarnens finaste hålskiva, eller kör i matberedare till en fin massa.
  4. Rör samman vetemjöl, potatismjöl, ägg, socker, salt och peppar med grädden. Rör ihop det lite i taget med levermassan.
  5. Smörj en pastejform med 1 msk smör, häll smeten i formen och grädda i vattenbad i 200 graders ugn i ca 1 1/2 timme. Kontrollera med en sticka att pastejen är färdiggräddad.