Julkorv

Julkorv
Foto: TV4

Den hemgjorda julkorven smakar utmärkt med potatismos, rotmos eller finsk kålrots- eller morotsgratäng. Var försiktig med saltet, räkna med att den kokta potatisen och buljongen är salta!

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 300 g oxkött
  • 300 g magert fläskkött
  • 300 g späck
  • 220 g (ca 3 dl) kokt potatis
  • 1,5 dl buljong (fläskbuljong)
  • 1,5 dl kokt mjölk
  • 1 msk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 tsk krossad kryddpeppar
  • 1 krm ingefära
  • 1 krm nejlikor
  • 1,5 m svinfjälster

Gör så här

  1. Koka mjölken och kyl ner den i kylskåp. Mal kött och späck genom den finaste skivan i en köttkvarn eller snabbhacka i en matberedare eller mixer. Gör samma sak med potatisen. Blanda köttfärsen med potatis, kryddor, den iskalla kokta mjölken och buljongen (även den kall). Koka eller stek en liten provbulle för att testa kryddningen.
  2. Stoppa färsen i lagom mängder i det rengjorda fjälstret. Knyt av till lagom längder. Nagga korven med en nål så att luften går ur.
  3. Koka upp vatten och lägg i korven. Låt den sjuda i 20–25 minuter. OBS! Korven får inte koka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept