Julkorv

Julkorv
Foto: TV4

Att göra egen korv hör till mångas julnöjen. Glöm inte korvskinnen, fjälstren. Hittar du dem inte i frysdisken, får du beställa vid köttdisken.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 0,5 kg fläskfärs
  • 1 kg benfri högrev eller nötbog
  • 0,5 kg späck
  • ca 75 g potatismjöl
  • 1-1,5 msk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • 1-2 krm malen vitpeppar
  • 1-2 krm ingefära
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 1,25 liter kokt kall mjölk - eller hälften skinkspad
  • 3-4 meter korvfjälster

Till ingnidning:

  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • ev 1 tsk salpeter

Gör så här

  1. Mal eller mixa färs, nötkött och späck till fin färs.
  2. Arbeta in potatismjöl, salt och kryddor efter smak. Späd färsen med vätskan lite i sänder och arbeta färsen slät. Den ska vara ganska lös.
  3. Spola igenom fjälstren med varmt vatten. Trä dem på korvhorn och fyll dem med smeten. Stoppa ganska löst.
  4. Knyt för korvarna med hushållssnöre med cirka 3 decimeters mellanrum och forma ringar.
  5. Gnid in korvarna med salt/sockerblandningen och lägg dem snabbt i kylen till nästa dag. Frys korv som inte skall ätas genast.
  6. För att koka korven: Koka korven sakta 30 minuter i vatten som täcker. Krydda med lagerblad och kryddpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept