Huvudrätt med thailändsk inspiration

15 min
4
Huvudrätt med thailändsk inspiration
Foto: TV4

En snabblagad räkrätt som serveras med ris eller risnudlar.

Tigerräkorna kan ersättas med vanliga, gärna lite större, räkor.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 augusti 2011
Visa mer
15 min
4

Du behöver

  • 1600 g tigerräkor, 2 påsar oskalade
  • 50 g färska champinjoner
  • 1,5 st gul lök, finhackad
  • 7-10 st blad sötbasilika
  • 50 g margarin
  • 1 msk olja
  • 1,5 dl ostronsås
  • 2 krm salt
  • Ris eller risnudlar

Gör så här

  1. Skala räkorna och gör en snitt i dem så att de delar sig på mitten. OBS! De ska inte gå av.
  2. Hacka grönsakerna.
  3. Sätt på högsta temperaturen, låt pannan bli varm och häll i olja och margarin.
  4. I med räkorna, rör om tills de får en rödaktig färg.
  5. Häll nu på resten av grönsakerna (ej sötbasilikan) och fortsätt att röra om i ca 3 minuter.
  6. Häll på ostronsåsen och rör om.
  7. Stäng av platta, tillsätt sötbasilikan och rör om igen.
  8. Servera med ris eller risnudlar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept