Julias vinkokta kalvstek

Julias vinkokta kalvstek
Foto: TV4

Laga en stek till söndagsmiddagen, den här har också ljuvligt god sås.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg kalvstek med ben

Till koket:

  • 10 dl vatten
  • 6 dl vitt vin
  • 1-1,5 msk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 1 st purjolök
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternacka
  • 0,5 st rotselleri

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong från koket

Gör så här

  1. Bind upp köttet eller be att få köttet nätat i butiken. Lägg steken i en stor gryta och slå på vatten, vin och salt. Ge grytan ett uppkok och skumma väl. Lägg i de övriga ingredienserna till koket och sjud köttet på svag värme cirka 1 timma eller tills köttet lossnar från benen.
  2. Strimla rotfrukterna och purjon tunt. Ta upp köttet och håll det varmt. Lägg i de strimlade grönsakerna och koka dem mjuka. Ta upp dem ur spadet.
  3. Koka ihop buljongen på hög värme utan lock tills hälften återstår. Fräs margarin och mjöl i en annan kastrull och späd med buljong. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar och servera med uppskuret kött och grönsaker, samt kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept